FAQ: Testy na HIV a AIDS

Je 10 týdnů dostatečná doba pro test?

Dobry den, před rokem a půl jsem měla styk s chlapcem. Bohužel nam praskl kondom. Zašla jsem si tedy na test, ale už po 10 týdnech. Výsledek byl negativní a na stanici mi řekli, že už na testy chodit nemusím. Stačí tedy vyšetření po 10 týdnech a ne až po 12?

U běžného testu na přítomnost protilátek (ELISA) je potřeba vyčkat na vytvoření těchto protilátek. Tato doba závisí především na ‘kondici’ imunitního systému; za dostatečnou dobu se považují 3 měsíce, po 2 měsících se uvádí spolehlivost 95%. Záleží ovšem také na citlivosti konkrétního použitého kitu. Pracovníci, kteří test prováděli, zřejmě podmínky test uvážili.

Co znamená zkratka ELISA

Byl jsem na HIV testu, ten dopadl negativně. Alespoň je na vysledku napsano Anti HIV1+HIV2 AB ELISA … negativni. Tak by me zajímalo, co znamená AB ELISA a proč Anti?

AB ELISA je laboratorní metoda, která se používá při imunologických stanoveních (tj. taková stanovení, při kterých se používá protilátka). Anti je zkratka pro protilátku, zde konkrétně pro protilátku proti viru HIV a to pro oba typy.

Kompletní rozbor krve

Chtěla bych se zeptat, jestli při kompletním rozboru krve lze prokázat vir HIV.

Při standardně prováděných laboratorních rozborech kver se vir HIV neprokazuje prokázat. Test na HIV pozitivitu je specifický imunologický test a prokazuje protilátky proti viru HIV a je nezastupitelný.

Vztah primoinfekce k detegovatelnosti testu

Znamená probíhající nebo již proběhlá primoinfekce, že jsou protilátky HIV již detekovatelné, jak ovlivní testy a případné propuknutí AIDS antibiotika?

Neznamená. Projevy primoinfekce se projevují jen u 20% infikovaných a jsou projevy prvotní invaze viru do organismu, protilátky se v tomto období teprve začínají vytvářet. Detegovatelné množství je v krvi asi tak dva měsíce po infekci, a to jen u 90-95% infikovaných. Uvaděné tři měsíce se považují za spolehlivé. Antibiotika nemají na virovou infekci sebemenší vliv.

Bolesti kloubů a HIV pozitivita

Zajímalo by mne, zda mírné nachlazení a bolesti kloubů (vše bez zvýšených teplot a únavy), může znamenat HIV pozitivitu.

Tyto příznaky jsou sice popisovány jako průvodní projevy tzv. primoinfekce virem HIV, ale projevují se jen asi u 30% infikovaných přibližně tři týdny po možné infekci. Tyto příznaky jsou ovšem příznaky většiny virových onemocnění. Z takto obecných příznaků nelze usuzovat na HIV infekci.

Je šest měsíců dostatečně dlouhá doba na spolehlivost testů?

Jaká je nejdelší možná doba, do kdy by nákaza HIV mohla zůstat nezachycena při testu (uvádí se 3 měsíce, někdy až 6 měsíců) a je možné v případě dvou nebo tří testů provedených po více než 3 měsících, aby infekce nebyla testy zachycena?

Je to velmi nepravděpodobné. U 99,9% testovaných se po šesti měsících vytvoří protilátky v množství detegovatelným běžnými testy.

Je potřeba být zdravý, než jde člověk na test?

Chtěla bych se zeptat, jestli musí být člověk úplně zdravý, aby mohl jít na krevní testy.

Nepotřebujete žádné předvěžné zdravotní vyšetření nebo doporučení od lékaře a můžete se nechat otestovat nezávisle na aktuálním zdravoním stavu.

Vyšetření spermatu při znásilnění

Je možné zjistit HIV pozitivitu ze spermatu, byla li dotyčná osoba znásilněna? (Jaký objem je minimum?) Jak správně postupovat v případě znásilnění s ohledem na přenos AIDS? Existují li preventivní preparáty proti infekci, jaké jsou časové limity pro jejich účinné použití?

Sperma obsahuje velké množství viru, přítomnost viru se dá stanovit přímo metodou PCR, ale tento test je drahý a nemusí být obecně dostupný. Při podezření z nákazy HIV při znásilnění se dají podávat antivirové léky, které brání rozmnožování viru. Čím dříve se začne, tím je větší šance, že se potlačí množení viru a organismu se podaří infekci zvládnout, popř. silně potlačit. Pouze ale pod dohledem lékaře.

Může být nemocný s AIDS HIV-negativní?

Právě jsem si nechala udělat ‘HIV antibody’ test. Výsledek negativní. Zjistila jsem ale, že HIV antibody test není test na AIDS. Znamená to, že můžu mít AIDS?

Nemůžete mít AIDS a přitom být HIV negativní. AIDS je klinický stav, který odpovídá pokročilému stadiu infekce virem HIV (zkratka vyjadřuje její podstatu, Acquired Immune Deficiency Syndrom). Testy, které se běžně provádějí stanoví přítomnost protilátek v krvi proti viru HIV. Zjistí se tak přítomnost viru v krvi. Projevy nemoci AIDS, projevy destrukce imunitního systému se projeví až po nějaké době, může se jednat až o deset let, od nakažení. Jste-li tedy tzv. HIV negativní, Váš organismus nepřišel do styku s virem HIV, nemůžete tudíž mít ani nemoc kterou tento vir způsobuje. Testy jsou obecně průkazné již po dvou až třech měsících po možném nakažení.

Zahrnuje test na HIV i ostatní pohlavní choroby?

Dobrý den, zajímalo by mě, zda se při vyšetření na protilátky HIV zjišťují i protilátky na další pohlavně přenosné choroby, např. příjici.

Test na HIV je imunologický test velmi specifický pouze na vyšetření HIV-pozitivity. Provádí se na hygienických stanicích ale na vyžádání i na infekčních odděleních v nemocnicích, kde Vás jistě vyšetří též na příjici, musíte ale podstoupit další vyšetření.